11 Kasım 2012 Pazar

Margarinsiz Kurabiye Tarifi, Hem de Bir Sürü Çeşidiyle

Bir cumartesi şu mutfağa girip dağıtmayalım etrafı ;)

Bugünkü tarifimiz margarinsiz, pek hafif, pek lezzetli kurabiyemiz!
Kurabiye tarifi diye internete yazarsanız genelinin tereyağı ve margarinle yapıldığını görürsünüz. Oysa kurabiye  dediğiniz margarinsiz de yapılabilir, hatta tadı ve lezzetinden de fedakarlık etmeden!.

Malzemelerimiz;

- 1 su bardağı şeker (biraz pudra şekeri de ekleyebilirsiniz),
- 1 yumurta
- yarım su bardağı yoğurt,
- 1 su bardağından az sıvı yağ,
- kabartma tozu, vanilin,
- Kakao (Nesquick de ekleyin hem tadı hem de kokusu için)
- Alabildiğince un (Bu tarifte 3 kepçe fln oldu. Daha fazla koyarsanız yemek için değil cinayet silahi olması için çantada taşırsınız. Aman dikkat;))


Yağı, yumurtayı, yoğurdu, şekeri ve bir kepçe unu kabımıza koyuyoruz. Şeker ve yumurta diğer malzemelerle bir olsun diye önce bir kepçe un koyuyoruz..


Karışımımız puding kıvamında olduktan sonra 3 kepçe kadar (biraz daha fazla olabilir) unu katıp, karıştırmadan vanilin ve kabartma tozunu da una ekliyoruz.


Hazırlanan hamurumuzu buzdolabında bir 20dk bekletiyoruz. Hamurumuz halinden memnun ;)


Şimdi amacımız bu hamurla bir adet değil, bir çok farklı kurabiye yapmak. Hayal gücünüzü kullanın.. Bu hamur tam da bunun için ;) Ben kafama göre ayırdığım hamurlarla, birazcık renk katarak devam ediyorum.



Önce iki renkli kurabiye yapalım. Hangi renk dışarıda olsun isterseniz onu merdanenizle açıyorsunuz. İçine de rulo halinde diğer renk hamurunuzu koyuyorsunuz, ve dış hamuru içteki hamura sarıyorsunuz. Hamurların yapışması için elinizle hamuru mıncıklamalısınız. En son olarak bıçak yerine ip kullanarak hamuru kesiyoruz. İp sayesinde kesilirken şekil değiştirmiyor hamur. Eğer bıçak kullanırsanız ovalleşebilir..
İpi hamurun altından geçirin, iki ucunu ters tarafa doğru çekin ve kesin hamurunuzu. Kolay kolay.. ;)


Ayırdığımız hamurdan tek renk olanla devam edebiliriz. Varsa evde kurabiye kalıplarınız bunlarla şekil verebilirsiniz. Eğer yoksa alın bıçağınızı, soda kapağınızı, ya da çay bardağınızı.. Hayal gücünü kullanmaya devam;)


Bazılarını yuvarlak yapıp hindistan cevizine batırdım. Hindistan cevizi yerine ceviz, fındık, antep fıstığı hatta şekere bile batırabilirsiniz. Şekere batırdığınızda kurabiyeniz çıtır çıtır ve parıl parıl oluyor, tavsiye ederim.


Kurabiyeleri pişirirken dikkat etmeniz gerekiyor. Hemen kuruyabilirler, ya da yanabilirler. Hala yumuşakken fırını kapatıp içinde bekletmenizde yarar var. Bir de fırından çıkarıp yiyeceğiniz kadarını alıp (aşağıdaki kadarını yemedim tabii canım;)) diğerini üstüne peçete koyup kapalı bir kapta tutmanız da kurumaması ve sertleşmemesi için önemli.


Yorulduk mu ne? ;)) Birazcık keyif yapmak için bu kurabiyeler bire bir. Yanınıza alın favori kupanızda bir çay (İncim ;)), en sevdiğiniz kitaplardan birini ve kurabiyelerinizi, biraz dinlenin..


Aaa unutmadan.. Paylaşmak güzeldir. Hele ki ellerinizle, keyifli keyifli yaptığınız şeyleri paylaşmak bence çok özel.. Paketimiz el emeği, kurabiyelerimiz el emeği.. En eski dostlar için bire bir ;))




45 yorum:

  1. Bir gün şunlardan kapıda fln görseydim işe geldğimde iyiydi yahu !! :)

    YanıtlaSil
  2. Seni aklın la bin yaşa emi deli kiz :) Örgulerinde güzel güle güle giy,fakat o kırmızı fermuar da neyin nesi :)Hayırlı günler

    YanıtlaSil
  3. MMMM HARİKA GÖRÜNÜYORLARR ELLERİNE SAĞLIK:)

    YanıtlaSil
  4. yapmayı deneyeceğim.İnşallah güzel olur.

    YanıtlaSil
  5. kaç dakika pişircez???????????

    YanıtlaSil
  6. denemeyin ben yaptım tadı acayip hiç aklıma gelmemşti bu kurabiyenin içine yoğurt konulunca poğaça gibi olacağı şekerli poğaca bu yapacaksanız eğer yerine yoğurt yerine süt koyun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah Allah.. Çok kalın yapmış ve erkenden çıkarmış olabilir misin? Çok üzüldüm. Ama ben bu tarifi belki elli kez yaptım. Sadece kepekli unla istediğim gibi olmadı. Üzüldüm doğrusu :s

      Sil
  7. Tek anlamıyla iğrenç! Malzemeye yazık oldu! 2tane yedim ağzım miğdem yangınlar içinde kaldı kabartma tozuyla vanillin çok aşırı bu tarif kesinlikle silinmeli! Bu ne yaaaa!

    YanıtlaSil
  8. Tarifin istediğin gibi olmamasına çok üzüldüm.. Bir çok kez yaptım ama hepsinde aynı şekilde sonuç aldım ben.. Tam sorunun ne olduğunu bilemiyorum. Umarım kendine göre güzel bir tarif bulmuşsundur. Yine de ziyaretin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. merhaba dun bu kurabiyeleri denedimCOK GUZEL OLDU.Ben
    birer kabartma tozu ve vanilya kullandim.kendi kepceple 5 kepce kadar un koydum.iki renkli yaptim strec film ustunde kakaoluyu actim ustune limon kab rendeledim hindis.cev attim ve sade hamuruda ayri bi strec film ustunde acip kakaolunun ustune koydum sarip sizin gibi iple kestim cok begendik tesekkurler..fatma ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun Fatma hanım, beğenmenize çok sevindim :))

      Sil
  10. Elinize saglik.. Ben bu tarifi yaptim cok begendik sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar süre ve kaç derecede pişirmeliyiz?

    YanıtlaSil
  12. Kabartma tozu fotoğrafta 2 paket görünüyor, 2 paket mi kullandınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iki paket kullanmıştım. Vanilya da yanında olunca keskin bir tat vermiyor.. Afiyet olsun şimdiden..

      Sil
    2. İki kabartma tozu tadını acı yapmaz mı ???

      Sil
    3. Hayır acılaştırmıyor. Ben kabartma tozunu ve vanilini kek tarifimde de ikişer adet kullanıyorum.

      Sil
  13. Merhaba, tarinizi denedim çok güzel oldu,konuklarim ve cocuklarim çok beğendiler.Şimdi tekrar yapacağım inşeÂLLÂH, çok hafif ve güzel.Teşekkürler tarif için.Hayırlı geceler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız için çooook teşekkür ederim.. Herkesin beğenmesine çok sevindim. Afiyetler olsun hepinize :)

      Sil
  14. Super oldu, cok tesekkurler. Bu arada ben uzerine tarcin da serptim harika!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız için çooook teşekkür ederim.. Herkesin beğenmesine çok sevindim. Afiyetler olsun hepinize :)

      Sil
  15. Slmlar. Tarifi denemedim ama anlatıma bayıldım yorum yapmadan geçemiycem :) hiç kurabiye tarifi okurken gülümsememiştim. Bu harika anlatım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ne güzel yorum yahu :)) Aslında bu kurabiyelerin asıl amacı hep birilerini gülümsetebilmekti. Ne mutlu bana amacına ulaşmış.. Çok çok çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.. :)

      Sil
  16. Kurabiye hamurunu hic tutturamayan bi insan olarak yine yapis yapis vicik yagli bir hamur elde etsemde buzdolabinda bekledikten sonra daha iyi bir hal aldi yaptigim en iyi kurabiyelerden biriydi guzel tarif tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim. Afiyet bal şekerler olsun :))

      Sil
  17. poğaca tadını anımsatıyor,hiç yoktan iyidir bile diyemeyeceğim.Yine de uğrasmssınız.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir su bardağı şekerle poğaça tadını mı aldı?
      Üzüldüm doğrusu.. Sizin de emeğiniz ziyan olmuş..
      Bu tarifin diğer kurabiye tariflerinden tek farkı içinde margarin yerine sıvı yağ olması. Yağ farkı tadın poğaça kadar farklı olmasına neden olduysa belki un fazla eklenmiştir.

      Sil
  18. Merhaba ben şimdi hamuru hazırladım dolapta fakat ben birer vanilya ve kabartma tozu koydum. İkişer olduğuna dikkat etmemişim. Sorun olurdu. Ve kaç derecede kaç dk pişirmeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben genel olarak 180 derecede kurabiyelerimi pişiriyorum her fırın biraz farklı olduğu için dakika konusunda yorum yapamıyorum. Ancak üstlerinin kızarması yeterli olacaktır.

      Sil
  19. Kaç derecede kaç dk Pişiricez acaba

    YanıtlaSil
  20. Bayıldım m tam istediğim gibi içi yumuşak dışı kıtır kıtır oldu. Yerken dağılmıyor ama ağızda dağılıyor... Çok teşekkürler margarinle kurabiye tarih oldu bnm için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Erva hanım.. Çok sevindim beğenmenize. Afiyetler olsun size.. Sevgiler :)

      Sil
  21. Merhabalar..
    Ben şeker hamuru kurabiyesi yapmak istiyorum arkadaşımın dogum günü hediye olarak ama evde margarin yok(çok tüketilen biley olmadıgı için tereyağ mevcut)sıvıyağ ile bu tarifi uygularsam güzel olur mu? Çünkü çok kabarmaması ve çatlamaması lazım üzerine kaplama yapacağım için ??

    YanıtlaSil
  22. Kesinlikle çok güzel bir kurabiye ilk başta tereddüt ettim yorumları görünce bi an cidden poğaça cikicak fırından sandim ama pişman olmadım çok teşekkür ederim bu güzel tarif için

    YanıtlaSil
  23. Kesinlikle tavsiye ediyorum herkeze çok güzel bir kurabiye ilk başta tereddüt ettim yorumları görünce bi an cidden poğaça cikicak fırından sandim ama pişman olmadım sizinde emeğinize sağlık uçan karavan

    YanıtlaSil
  24. Kesinlikle çok güzel bir kurabiye ilk başta tereddüt ettim yorumları görünce bi an cidden poğaça cikicak fırından sandim ama pişman olmadım çok teşekkür ederim bu güzel tarif için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sürü mesaj gelmiş sizden hepsi ayrı ayrı gülümsetti. Çok çok teşekkür ederim.. :)

      Sil
  25. Ellerinize yureginize saglik😊 yarin yegenime dogum gunu yapacağız.butik kurabiye yapmak istedim ancak tereyagim yoktu sizin tarifinize rastladim bir deneyim dedim tarcin kattim.kabartmatozu katmadan buyuk kalpler yaptim cok guzel gorunuyor pismek uzereler immm..mis gibi de kokuyorlar.soguyunca da seker hamuru ile suslicem..tesk ederim guzel tarifiniz icin 😊😊

    YanıtlaSil
  26. Mrhb tarifinizi 10 yaşındaki kızım tek başına denedi.Gerçekten harika.Yorumlardan tereddütlü yaptı ama sonuç iyiydi.Margarinsiz olması en güzel yanı.Bir de olumsuz yorumlara verdiğiniz olumlu yaklaşım da harika.Hayata böyle bakabilsek aslında.Çözüm odaklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman Allah'ım desenize mutfağınızda tam bir usta var. Ağaç yaşken eğilir diye boşuna demiyoruz;) 10 yaşındaki kızınıza kocaman sarılıp öpüyorum.. Beğenmenize çok sevindim.. Sevgiler! :)

      Sil
  27. Mrhb tarifinizi 10yaşındaki kızım tek başına denedi.Gerçekten harika.Yorumlardan tereddütlü yaptı.Ama sonuç iyiydi.Margarinsiz olması en güzel yanı. Bir de olumsuz yorumlara verdiğiniz olumlu yaklaşım da harika. Hayata böyle bakabilsek aslında Çözüm odaklı.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...