5 Aralık 2012 Çarşamba

Falafel de yaparım, Kariyer de ;) (Falafel Tarifi)

Hayatımın en garip günlerinden merhaba ;) Bu aralar boş duramıyorum, bir şeyler yapmak, yaratmak, çalışmak, üretmek en önemlisi de paylaşmaya verdim tüm enerjimi. Bu arada enerjisini sömürdüğüm insanlara da ayrıca teşekkür ediyorum, iyi ki varlar ;)) 

Basın açıklamamızdan sonra Puki'nin mutfağımızdaki macelarımıza devam edebiliriz. Bugünün tarifi Falafel ;)

Her şeyde olduğu gibi yemek yapma sevdamda da destek olan arkadaşım bana geçen sene yeni yıl hediyesi olarak Tek Tabakta Dünya Lezzetleri kitabını almıştı. Bir kaç kez hevesli hevesli açtım kitabı ama o kadar egzantirik yemekleri kime yapıyım, nasıl yapıyım bilemediğimden hemencik kapatıvermiştim, itiraf ediyorum. Arkadaşım kitabı alalı bir yıl oldu ve ben hiç yemek yapmadım bu kitaptan. Şimdi benim bu yaptığım ayıp değil de ne?? 



Cumartesi günü kitabı alan arkadaşım bize geldi. Fırsat bu fırsat, açtım kitabımı misafirlerime şöyle güzeell bir ziyafet çekiyim dedim. Tabi kitabın kapağından da anlaşılabileceği gibi içi değil tarifi anlayabileceğim, isimlerini okuyamayacağım yemeklerle dolu. Tam içimdeki şef istifa ediyordu ki, Barselona’da deneyip hayran kaldığım Falafel tarifini buldum. Karar verildi, falafel yapıyım dedim, nohutları ısladım sonra da haşladım, işe koyuldum :) 



Aslında Falafel vejetaryenler için mükemmel bir tarif. Ben ilk kez Barselona’da gördüğümden Katalan asıllı bir yemek zannetmiştim, meğersem Falafel Orta Doğuya aitmiş. Arabistan'da sokaklarda sandiviç içinde satılıyormuş. İspanya’da salata üstünde, ya da lavaş ekmeğinin arasında sandviç gibi yiyebiliyordunuz. Nasıl isterseniz öyle yiyin, mükemmel bir tadı var.  

Falafel yapmaya karar verdiğimize göre önce kitaptaki sonra internetteki tariflere bakabiliriz. Şu kısacık mutfak geçmişimde bildiğim bir şey varsa bir tarifin asla yeterli olmayacağıdır. Kendi zevkinize göre tarifleri birleştirmek eksikleri tamamlamak daha lezzetli yemekler yapmak için önemli. Örneğin Sangria tarifimiz. Ben netteki tariflere baktığımda şaşırmıştım. Bu kadar kolay yapılabilecek bir içkinin içine koymadıkları şey kalmamış. Tat aynı olacağına göre insanların kafasını karıştırmaktansa, malzemelere alternatif getirip, tarifi basitleştirebiliriz.
Farklı tariflerden yararlanmanın bir diğer güzel yanı, her tarifin içinde bir püf noktası olması. Ben genelde hepsinden birazcık alıp, kafama göre tarifimi baştan yaratıyorum. Bu sefer de öyle yapacağım, güvenin bana gayet güzel olacak.. ;)

Falafel için Malzemelerimiz:

- 1 kase haşlanmış nohut (bazı tariflerde sadece geceden suda bırakın yazıyor, ama bence yedikten sonrasını da düşünmek ve bol bol haşlamak lazım ;) Anladınız siz;)) 
- Damak zevkinize göre istediğiniz kadar maydanoz, dereotu, karabiber, kırmızı pul biber, kişniş ve tuz. (Bu köftenin ön büyük özelliği mükemmel baharat kokuları. Çorba kaşığıyla koymayın ama minnacık da serpmeyin.)
- 1 adet soğan, 
- 4 diş sarımsak,
- 1 yumurta,
- 1 kase un,
- 1 adet kabartma tozu. 

* Resimde ayrıca ince bulgur da görüyorsunuz. Kitapta ve türkçe tariflerde bulgur da var. Yabancı sitelerin hiç birinde bulgur yok. Ben de ısladıktan sonra beklemek istemediğimden eklemedim. Eğer eklemek isterseniz bir çay bardağı kadar bulguru bir saatten fazla bekletip, nohutla birlikte rondodan geçirebilirsiniz. Eklemeden devam ediyorum ben tarifime.. Isladığım bulgurlar da şişince camımda bekleyen kumrulara gidiyorlar :) 



Rondom küçük olduğu için haşlanmış nohutların tamamını iki sefer de rondodan geçiriyorum.. Sulandırcak kadar değil, bulgur taneleri gibi olduklarında rondo işlemini bitirebilirsiniz. 


İkinci parti nohutun içine soğan, sarımsak, dereotu, maydanoz, kişniş, tuz, karabiber, pul biber'i ve yumurtayı koyuyoruz. Bu şekilde rondodan bir kez daha geçiriyoruz.


Rondodan geçirdiğimiz tüm karışıma unu ve kabartma tozunu koyuyoruz. Başlıyoruz yoğurmaya.


Hamurumuzu yoğurmayı bitirdikten sonra, elimizi ıslatıp hamurumuzdan parçalar alıp yuvarlıyoruz. Parçalar çok minik olmasın. Normal köfteden birazcık büyük olabilir. Bu tarifte aşağıdaki boyutlardan 12 adet çıktı. Tamam itiraf ediyorum birazcık daha küçük yapabilirmişim :))


Türkçe tariflerin çoğunda okurlar kızartma işleminde köftelerin parçalandığından şikayet etmiş. Yazarların çoğu bunun bulgur yüzünden olabileceğini söylemiş ama yabancı tariflerin birinde dağılmayı önlemenin tek yolunun falafel köftelerinin buz dolabında dondurulması olduğunu söylemiş. Köfteler hazırlandıktan sonra en az 2 saat dondurucuda beklemeleri gerekiyor. Mito'cuğum tarifi verdikten sonra "mutfak tanrıları seni korusun diyen bile var ;) Biz de Türkiye'den teşekkkür eder, ellerinden öperiz Mito'cum :)

(Not: Ben köftelerimi öyle dondurmuşum ki biblo gibi oldular :) )

Falafellerimiz en az iki saat dondurucuda kaldıktan sonra çıkarıp hiç bekletmeden kızartabiliriz. Kızartmak için falafel köftelerinden birazcık üstüne gelecek kadar yağa ihtiyacınız var. Normal köfte gibi az yağda kızartamazsınız, daha çok patates gibi düşünmeniz lazım. Köftelerin yanmaması için yağın içersinde sürekli çevirin. Önceden dondurmuş olmanıza rağmen eğer çatalla çevirmeye çalışırsanız köfteler parçalanabilir. Siz kaşıkla yavaş yavaş döndürün.. Dışı kahverengi olan köftelerinizi alın, peçete üstünde yağlarını bırakması için bir iki dakika bekletin..

Daha önceden de söylediğim gibi bu köfteleri ister lavaş içinde isterseniz salata üstünde servis edebilirsiniz. Bence salata en güzel seçenek. Atom marul, roka, dereotu, salata sosu, olmazsa olmaz mısırımız da konulduktan sonra falafelimiz hazııırr!!



Gördüğünüz gibi hiç dağılmadı. Çok güzel pişti, dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık falafellerimizi hazırlar. Çok kolay bir tarif, daha önceden falafeli denemeyenler varsa şiddetle tavsiye ederim.  Hem hafif hem de çok lezzetliler kendileri :)



Bu tarifin bir güzel yanı da ihtiyacınız kadar olan köfteyi kızartıp geri kalanını dondurucuda bırakabilmeniz! İstediğiniz zaman çıkarıp, kızartıp, yiyebilirsiniz.. Kızartma olmasına rağmen yağı çok çekmiyor yani siz yerken yağı hissetmiyorsunuz bile. Ama yine de kızartmayı tercih etmiyorsanız tarifler arasında fırına sürenler de vardı. Tadında bir fark olmayacaktır ama dışı çıtır çıtır olmaz. Yine de denemeye dener ;)

Umarım en kısa zamanda evinizde deneme şansınız olur. Tadını beğeneceğinizden eminim!

Bir diğer yemek tarifinde buluşuncaya kadar esen kalın efendim.. Afiyet, bal, şeker olsun :)

Buket

21 yorum:

  1. Bu cumartesi yapıorumm sonucu sana gönderirim tabi utanılcak bi sonuc cukmazsa eger..dagılmaz insallah benimkiler buki:)

    YanıtlaSil
  2. Oohh şimdiden afiyet olsun :) Çok Güzel yaparsın sende eminim :) Ben yediremiyorum bi tane de abime götürüver bari Didocum :)

    YanıtlaSil
  3. İlk fırsatta yapacak birini bulmam lazım :))

    YanıtlaSil
  4. Evet ama yanında da bişiler içmek lazım, mesela Sangria :) Ohhh bir pazartesine daha bu hayallerle başlıyorum ;)

    YanıtlaSil
  5. benim de israildeyken en sevdigim yiyecekti falafel. hemen yapmak istiyorum ama aklima birsey takildi. malzemelerde yumurta var ama tarifte yok.yumurtayi katiyor muyuz???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın eklemeyi unutmuşum. Yumurtayı şimdi ekledim. Baharatlarla birlikte konuluyor. Yaptıktan sonra dondurmayı unutma, yoksa dağılıyormuş.
      Yaptıktan sonra yorumlarını yazarsan da çok sevinirim.. Afiyet olsun şimdiden :)

      Sil
  6. yaptım hatta bitti bile:)
    ben hamura azcik yağ da koydum kuru olmasin diye. bir de israildeki gibi ekmek arasına salata(havuc, kara lahana, kivircik) falafel koyup uzerine yogurtlu sos dokerek yedim sahane oldu:))
    acaba biraz da kabak rendelesek hamuruna nasil olur diye dusunuyorum bir dahakine onu deniycem(yukaridaki adsiz)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhh afiyet olsun :)) Neden olmasın, bence denenebilir. Aslında bende birazcık haşlanmış patates eklemeyi düşünüyorum bir sonrakinde. Kabak eklersen nasıl olduğunu haber verirsin. Bu arada yeni yılın da şimdiden kutlu olsun :))

      Sil
    2. patateste mantıklı:) sana da mutlu ve saglikli yillar:))

      Sil
  7. Tarif için teşekkürler ama sosu eksik kalmış:-)
    Onu da ben yazayım, belki denemek isteyen olur.
    MALZEME
    1 su bardağı yoğurt
    1 çay bardağı tahin
    1 diş sarımsak...
    Sarımsak ezilip diğer malzemeyle iyice karıştırılacak.
    Bir tutam tuz eklendiğinde sos hazır.
    Özellikle falafeli dürüm şeklinde yiyenler bu sosu denemeli.
    Bu arada, Filistinli ev hanımlarından aldığım tarifte yumurta yok.
    Kızartma yağının çok kızgın olması gerektiğini söylediler dağılmaması için de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Yoğurtlu sosun içinde tahin farklı olabilir kesinlikle.

      Sil
  8. Harika tarif.

    Yalnız "Falafel de yaparım" olacaktı. "dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır! :)

    YanıtlaSil
  9. Yanlislikla bir yorum siiilldiiimm! "De" ayrii olcak diyen arkadas tesekkurleeeeerrr :) yorumunu yanlislikla sildim:s

    YanıtlaSil
  10. Kac gundur nohut alip yapayim diye niyetleniyordum, bu sayfa favorilerde bekliyordu, bugun anca yaptim :) bulgur ekledim ama yumurtayi unutmusum, yine de guzel oldu! Viyana'da (vejetaryen oldugumdan dolayi) ne zaman donerciye gitsek ben de falafel yerdim ve humusla falan muhtesem oluyordu durumu, yapmak hic aklima gelmemisti. Cok tesekkurler tarif icin ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerine sağlık! :)
      Tarifi beğenmene çok sevindim. Yumurta sadece dağılmaması için, onsuz dağılmadıysa bayağı marifetlisin demektir ;))

      Sil
  11. merhaba ben soğan sarımsak tuketmeyi biraktim. bu yüzden kullandigim tarifteki soğan yerine kabak kullanmıştım. rendelenmis kabak çok sulandi ve çok un koymam gerekti. :( hoş olmadı

    YanıtlaSil
  12. ben falafelin yanında süzme yoğurt rendelenmiş salatalık ve nane karışımından bir sos yemiştim (akdeniz dayanışma kampinda) çok beğenmiştim bence denemelisiniz. bir de yumurta da kullanamiyorum. ne onerirsiniz?

    YanıtlaSil
  13. Felafele tadını kazandıran kişniş bence, biraz hafif bolca koyabilirsiniz.

    Sosu için tahin, yoğurt, limon suyu, tuz ve sarımsağı güzelce çırpın veya rondodan geçirin. Buna araplar tarator sosu diyorlar.

    Lavaş ekmeğinin içine felafelleri ezerek koyun, üstüne tarator sosu dökün, içine marul, domates, marul falan dilimleyin. Yanında çayla harika bir dürüm olacak.

    YanıtlaSil
  14. ben sudanda her gün bolbol yerdim..Dış görünüşü burda biraz daha siyah koyu gibi çıtır çıtır oluyordu orada arapca sitelerden de baktım tarife yapacağız insaallah bugun..genellikle bende lavas yada normal ekmek arası yeşillik ketçap mayonez yenilebiliyor

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...