17 Ağustos 2013 Cumartesi

Meslek Sırları ;)

Şimdi sevgili bloggerlar.. Biliyorum buradaki amaç gerçek hayattan sıyrılmak, içimizde tuttuklarımızı patır kütür dile getirmek, hayal etmek, gelecekteki sevgiliyi tasarlayıp evrene “ver artık şu insanı bana” demek ;)) 

Kafamızın içinde yaşadığımız o güzel hayatın dışında bir de gerçekte yaşadığımız hayat var. Bazen ben bir tasarımcıya bakıp “ohh ne güzel” diyorum, bazen bir tasarımcı bana bakıp “oh ne güzel ülkeleri geziyor” diyebiliyor.. Ama işler çoğu zaman dışardan göründüğü gibi olmuyor. Ve biz duygularımızdan gün içerisinde bahsedemediğimizden, burada sadece duygulara bırakıyoruz kendimizi.. Bir seferlik, hayatımızın en büyük bölümünden bahsetsek? 

Hepimizin mesleğinin güzel yanları kötü yanları var. Bu yanlara ek olarak bazı yetenekler olmadan bazı mesleklerde başarılı olmak imkansız, bu kesin.. Ben diyorum ki bu sefer farklı bir şey yapalım. Uzun zamandır yapmadığımız mimleme olaylarına bu sefer farklı yaklaşalım.. Mesleklerimiz hakkında birazcık bilgi verelim. Detay yok. Şirket mirket gibi. Genel olarak mesleğinin en güzel yanı, en kötü yanı, gerektirdiği yetenekler, meslekte gelişmek için gerekenler, ne biliyim aklınıza ne gelirse mesleğiniz hakkında yazabilirsiniz.

Böylece meslek değiştirmek isteyenlere, yeni mezunlara bir nebze yardımımız olabilir. Ne dersiniz?

Başlattım devamını getireyim değil mi? (Röportaj gibi olsun bari;))

Şu an yaptığın mesleğe nasıl başladın? 

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okudum (edebiyat tutkusu teee o zamanlardan geliyor işte. Aslında edebiyatı sevmeme rağmen hala yaratmak, çizmek, dikmek biçmek aşkım yüzünden daha yaratıcı bir mesleği seçmediğim için birazcıcık pişmanım. Neyse devam.) Daha önceden bahsetmiştim, mezun olmadan Dış Ticaret eğitimine katılmıştım. Egeus’un verdiği eğitimde Barbaros Tunç hocam inanılmaz sevdirmişti bana dış ticareti. Eğer ihracat ithalat olmak istediğiniz sektörse, bu tip bir eğitim ilk adım için size çok yardımcı olacaktır. 

Mesleğin için gerekli karakteristik özellikler neler? 

Bence her meslek yetenek işi. Ben satışta çalışıyorum. Yurtiçi yurtdışı fark etmez, işiniz satışsa sattığınız ürünü tanıyacaksınız. Tanımıyorsanız, tanıyor gibi yapmalısınız ;)) Satışta çalışan insanların özgüveni önemli. Siz ne kadar titrerseniz karşınızdaki  güvenini kaybedip uzaklaşıyor. Bu demek değil ki ben kitlenmiyorum. Kitlendiğim çok zamanlar oluyor ama önemli olan onu atlatıp bişey öğrenmek ;)

İş ihracat olunca karşınıza çok güvensiz bir Japon, çok çakal bir İtalyan, çok ukala bir Amerikalı ya da Fransız çıkabiliyor. İşiniz bir yandan yorum yapmak anlamına geliyor. Çünkü nasıl her şehrin insanı farklıysa, her ülkenin insanı da inanılmaz farklı. Her meslekte gerekli, biraz bukalemun olmalısınız.

Çok dinamik olmalısınız. Aslında bu tüm satışlar içi geçerli. Unutmayın bilmediğiniz bir ürünü, ya da ürünün marketinin son durumunu bilmiyorsanız o ürünü satamazsınız.

Olumlu yanları neler?

Ben tanımadığım insanlarla konuşmayı, farklı kültürler, farklı ülkeler görmeyi çok seviyorum Hatta izin verseler tüm ömrüm boyunca bunu yapabilirim. İhracat da şanslıysanız hem çalışıp hem de bir çok ülke ve kültürle tanışabilirsiniz. Bu bizim işimizin bence en güzel yanı.



Peki ya olumsuz yanları? 

İhracat satış dediysek sürekli ülke ülke gezmiyorsunuz. Bir yerden sonra ofis çalışanısınız ve PC karşısında oturup tüm gün maillere cevap vermek, yeni müşteri bulmak, market araştırmaları yapmak durumundasınız. Dışarda mükemmel bir hava olabilir, siz yine de klima tepenizde poponuz sızlaya sızlaya  o masada oturuyorsunuz.

Bu konuyu ilerletebilir, yeni sorular ekleyebilirsiniz..

Hadi işçi kardeşler, birazcık meslekleri çekiştirelim ;))

Ben diyorum ki Ted, Özlem, Ahu, Anarşi, Baykuşumuz ve sevgili Öküz bize mesleklerinden bahsedebilirler.. Cuma Cuma yapılcak şey mi şimdi bu demeyin hemen canım.. Müsait olduğunuzda anlatın nolcak ;)) 


Şimdiden iyi haftasonları ;)

Buket 

23 yorum:

  1. olumsuz yanıda çokmuş işinin =P gezginci seniiiii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni de mimlediğimin farkındasın di mi :))

      Sil
    2. Hem aslında bir sürü olumsuz yanı olabilir sadece bu bakış açısı :)

      Sil
    3. Yazıyı yazıyorum şuan birazdan okuncak kıvama gelir ^-^

      Sil
    4. Merakla bekliyorum :)) Konuya "Bir Tasarımcının Dramı" yazıp ibret hikayesi yazmazsın umarım ;))

      Sil
    5. Malesef öyle oldu =D hahahaha

      Sil
  2. Şuan adeta " I love you uçan karavaaan, I love you uçan karavaaaan" diye tezahürat yapmak istiyorum :D Direk duygusala bağlayıp ağlamaklı bir biçimde "Nasıl hayırlı bir iş yaptığının farkında mısın?" da diyebilirim aslında :D

    Fikir muhteşem, bir üniversite son sınıf öğrencisi olarak, şuan feci şekilde arayış içindeyim ve önümdeki son 1 yılı mümkün olabildiğince yapmak isteyeceğim mesleğe yatırım yaparak geçirmek istiyorum. Ama bir yandan da alternatifler içinde boğulup neye ağırlık vereceğimi şaşırmış durumdayım. Kendi adıma çok çok çok çok rica ediyorum çalışan herkes bu mimi yapsın. Mesleğini seven de sevmeyen de :) Çünkü davulun sesi uzaktan hoş geliyor olabilir, belki birilerinin hayatını kurmasında faydanız dokunur :D

    Hatta bunu üniversite öğrencileri olarak biz de yapıp bölümümüzün içeriğini anlatabiliriz, o konuda seçim aşamasında olanlara da faydamız olabilir diye düşünüyorum :D Mesela çoğu kişi hala İktisat-İşletme aynı şey sanıyor ama yok valla hiç hiç değil :D

    Ne uzun yazdım haaaa :D Sıkıldım kendim tekrar okurken :) Sonra da tüm bu mimler toplatılıp kitapçık haline getirilip okullara dağıtılsın... :D :D

    Önce sana çok çok çok çok teşekkür ediyorum :D Sonra da mimi yapacak olan herkese :) Yapmayacak olanlar bir daha düşünsün ama olur mu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamaaam amma teşekkür etmiş :)) Valla zaten bu mim senden çıktı. Bi de benim arada sırada "ulan hiç bişi bilmeden başladık şu işlere güçlere" dememden. İnşallah yardımcı olabilmişimdir. Şimdi sen öyle yazınca ne kadar az bahsettiğimi fark ettim. Aslında yeni işe başlayacaklar için neler anlatılabilir neler.. Kesinlikle senin bol bol çalışan insanların pişmanlıklarını dinleyip, dikkatli adımlar atman gerekiyor. Şu dönem geleceğin için o kadar önemli ki..

      Bence bizim ülkenin eğitimde milyon tane eksiğinden bir diğeri de mesleki bilgilerin ya da yönlendirmelerin yapılmaması. ben üniversitedeyken hocalar siz sosyalog olacaksınız demişti. Biz de birbirimize bakıp sosyalog ne aq demiştik. 60 kişilik sınıfta kimsenin sosyalog olduğunu hatta anlamını bile hala bildiğini sanmıyorum :)))

      Ben şuna inanıyorum. Herkesin milyon tane yeteneği olabilir. Hangisi seni daha çok mutlu ediyorsa ona yönel, mesleğini ona göre şekillendir. Önceleri parayı çok umursama, ama sonradan kesinlikle duygusallığa da kapılma.. Çok şey var sana anlatıcak. Umarım herkes kısa da olsa bir şeyler yazar.. :)

      Sil
    2. Ah o hocaların hepsini bir gaz odasına dolduruuupp... Ben de ne yazık ki iktisat okuyorum ve en basitinden işletme bölümünden seçmeli ders almam için bile kırk taklalar atmam gerekiyor. Hocaların hepsinin ağzında da aynı laf "Ne biçim iktisatçısınız siz" , "Nasıl iktisatçı olucanız siz?" Kalkıp suratlarına OLMUCAAAM! diye bağırmak istiyorum :D Hayır kendilerini nasıl bu kadar kandırmayı başarabilmişler yada bu kadar mı Türkiye gerçeklerinden bir haberler? Sınıftaki kaç öğrenci sadece puanı yettiği için değil de gerçekten istediği için gelmiş olabilir :D Ayrıca sanki derste gördüklerimizin aktif bir uygulama alanı var da :D

      Veee sana bir kez daha teşekkür ediyorum :D Sonunda beni anlayan bir insan çıktı OLEEEYYY :) Yapmak istediklerimi insanlara anlatmaya çalıştığımda uzaylıymışım gibi suratıma bakıyorlar. Benim için para önemli değil en azından önceliğim o değil seveceğim bir işi yapmam lazım benim dediğimde şoklardan şoklara sürükleniyorlar :D Aslında tam varmak istediğim nokta ne onu da bilmiyorum dediğim gibi "Kafamda Deli Sorular :D", ama en azından daha çok kendimi ifade edebileceğim sektörlere yönelebilmek istiyorum. ( Çok şey mi istiyorum :D )

      İnşallah herkesin her şey gönlünce olur, ( bu da çok iyi de oldu çok güzel de oldu gibi oldu sanki ama :D ) herkes hayalindeki işi bulur, mutlu mutlu çalışır :D Başta benim diyerek biraz bencillik yapsam kimse kırılmaz sanıyorum :D

      O değil de ne çok yazmışım ben yaaa :D

      Sil
    3. Yaz yaz dök içini.. Hepimiz geçtik o dönemlerden diyip bir de güzel yaşlanmış, içi geçmiş konuşmasını tamamlıyım ben de ;))
      Ne okursan oku, ne yapmak istiyorsan onu yapmalısın. Eğer istediğin iktisadi bir bölümse devam edebilirsin. Bir yandan da yeteneğinle alakalı işler yapıp kafanı dağıtabilirsin. Önce birini deneyip sonra diğerine geçebilirsin. Cesur ol.. Hayat sana bir şekilde yol gösterir. Aslında şu yazdıklarıma sana öğütten çok kendime öğüt gibi yazıyorum. Hepimiz öyle aynıyız ki.. :)

      Sil
  3. Nereleri gezdin hangi ülkelere gittin bakayım kıskandım :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paris, Bangkok, Barselona, Tokyo, Nürnberg :)) Her birine itinayla aşık oldum :) Yaşamak için bir ülke az Anarşii azz :))
      Hadi senden de bekliyoruuummm yazını :) hem de meraklaa:)

      Sil
    2. Özlem yazarsa destan olur )=))

      Sil
    3. Sus karışma bakıım:)) Yazsın yazsıınn destan olsun :))

      Sil
    4. Hehehehehe... uzun yazmam hep bu sosyoloji yüzünden.

      Sil
  4. meslek sahibi olduğumda bana da sorun bu soruları :) çok eğlenceli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki :)) Ama bence meslek sahibi olmayı bekleme. Hemen bir meslekten neler beklediğini yaz :))

      Sil
  5. mimledikten sonra bi dürtmek lazım.. her yazıyı vakitlice okuyamayabiliyor bu öküz kafa :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dürtmemiş miyim? Dürtmüşümdür yav :s Eğer dürtmemişsem özür dilerim..
      Şimdi dürtmüşüm say ;))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...