28 Eylül 2014 Pazar

Elmalı Turta tarifi - Mis mis ;)

Havalar soğudu diye somurtuyor musunuz yoksa? Yapmayın ;) Düşünsenize yağmurlu havalarda sıcacık bir evde oturup film izlemek, kitap okumaktan daha huzurlu ne olabilir ki? Korkmayın korkmayın daha yaşlanmadım, sadece iklim koşullarının hepsinin keyfini çıkarıyorum ;) İşte tam da bu soğuk havaların keyfini sürerken, Amerikan filmlerinin vazgeçilmez tatlısı elmalı turta yapmayı denemeye karar verdik. Evin mis gibi kokmasından mı bahsetsem, lezzetinden mi bilmiyorum. Ben en iyisi tariften bahsedeyim, gerisine siz kendiniz karar verin. Bu arada "amaan kim uğraşacak" diye düşünmeyin, en fazla 1 saatte evde yapılmış elmalı turta ve çayınızla filminizin karşınızda olacağınızdan eminim. Haydi huzurunuza huzur katın ey mutfağın kraliçeleri (kralları var mı ki ;))) 

Dış hamur malzemeleri;
125 gram margarin 
2 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta 
1 çay bardağı toz şeker 
1 paket kabartma tozu 
İç malzemeler; 
5-6 adet elma (kırmızı ve yumuşak elma olursa daha lezzetli olacaktır)
4 çorba kaşığı şeker 
1 çorba kaşığı tereyağı 
1 su bardağı ceviz 
1 tatlı kaşığı tarçın 



Önce iç yapımına başlıyorsunuz. Elmaların dışını soyup ister rendeleyebilir, isterseniz rondodan geçirebilirsiniz. Elmaları pişireceğiniz tencereye önce tereyağını ve şekeri koyuyorsunuz. Şeker ve yağ birleşince içine rendelediğiniz elmaları atıp pişirmeye devam ediyorsunuz.  
Elmaların suları çıkmaya başlayınca içine minik minik parçaladığınız cevizi ve tarçını ekliyorsunuz. Elmaların suyu çekilene kadar pişirmeye devam ediyorsunuz. Pişirme işleminde elmaların çiğ kalmaması önemli. Arada ufak parçalar alarak kalite kontrol yapabilirsiniz ;) Elmalar suyunu çekip, tam olarak piştiğinde soğuması için kenara alıyorsunuz. Elmaların soğumuş olması hamuru sulandırmaması için önemli. Hava bu konuda size yardımcı olacaktır ;) 





























Hamur için önce 1 bardak unu ve oda sıcaklığındaki katı margarini bir güzel yoğurun. Bunu mutfak robotuyla ya da eski yöntemlerle yani ellerinizle de yapabilirsiniz. 
Un ve yağ tamamen karıştıktan sonra hamurun ortasını açıp içine kalan 1 bardak unu, kabartma tozunu, yoğurdu, şeker, ve yumurtayı ekleyin. Tüm malzemeleri yoğurmaya devam edin. İstediğiniz kıvam oluşana kadar biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hazırlanan hamuru tam kıvamını alması için biraz buzdolabında da bekletebilirsiniz. 


Hazırladığınız iç soğuduysa ve hamur da dinlendiyse hamurun 3/4'ünü pişirme kağıdının üstünde merdaneyle 1cm civarında bir kalınlığa gelene kadar açın. Yağlı kağıdı kullanma amacımız hamuru parçalamadan tepsiye serebilmek. Eğer tek parmağıyla hamuru havada çevirerek inceleştirebilen pizza ustalarından değilseniz baya işe yarıyor ;)
   

Tepsiye serdiğiniz hamurun üstüne hazırladığınız turta harcını ekliyorsunuz ve düzleştiriyorsunuz.


Kalan hamuru yine pişirme kağıdının üstünde açıp şerit halinde kesin. Şeritleri çaprazlamasına yerleştirip tepsinin kenarında kalan hamurları içe doğru kıvırın. Çay kaşığıyla yuvarlak yuvarlak şekiller verebilirsiniz köşelere. Kalan hamurları da sakın atmayı düşünmeyin, minik minik ayırın ve içine üzüm, ceviz hatta fındık ezmesi ekleyip pişirebilirsiniz. Her şey tamamsa fırını 180 dereceye ayarlayıp, önce beş dakika bekletip sonra da turtanızı sürün. Turtanızın üst hamuru kızarana kadar pişirin. 


İşte tam da o mis gibi koku şu an evi etkisi altına almıştır ;)) Pişen turtanızı soğuması için biraz beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. İstediğinize göre pudra şekeriyle de servis edebilirsiniz. ;)) 


Tabii ki tek deneme yapmadık, bir süre sonra aynı tarifle yaptığım tartı da bugün kahvaltı misafirlerine sundum. Hepsi çok beğendi ve ellerinde birer dilimle ayrıldılar evden ;)) Sadece bu sefer hamuru 1cm'den kalın açtığım için hamuru daha tombul oldu, tipi de birazcıcık komik :) Ama tadı ilki gibi pek güzeldi.  
Ne diyelim, afiyet olsun o zaman.. Hıı bi de soğuk olsa da çok güzel günler geliyor. Hissediyorum ;)) 

 

16 yorum:

  1. güzel şeyler hissetmeni seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıları sonuna kadar okumanı seviyorum :))

      Sil
  2. Elinize sağlık şahane görünüyor :) Takibe aldım bloğunuzu bana da beklerim mutlaka
    sevgiler :))))
    www.pisimel.com

    YanıtlaSil
  3. ımmm harika lezzetli duruyor burdan:) elinize sağlık tarifinizi deneyeceğim:)
    ben etkinlikten gelip takibe aldım blogunuzu. benimde bir hobi blogum var banada beklerim.
    http://ebruli1907.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasasiinn hobi bloglari, hemen geliyorum!! ;)) Cok tesekkur ederim yorum icin. Deneyip sonucu paylasirsaniz cok sevinirim.

      Sil
  4. teyzem de cok guzel yapar elmali turtayi.Hele annem offff pek de canim cekti gidip soyleyeyim de annem yapsin.paylasimin icin cooooooook sagol harikasin.bir az daha aktiv olursan sevinirim))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayliiinn sen misin? :))) aktiflik konusunda kizdigina gore kesin sensin ;)))

      Sil
    2. ivit benim :D

      Sil
  5. ellerinize sağlık harika görünüyor :)
    banada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederiimm.. :)) burdan size geciyorum ;))

      Sil
  6. soğuk havalarda evdeki elmalı turta kokusu, sıcak bir çay bir film ohh ne güzel, bayılırım ben..
    hele eve yayılan o koku mutluluktur,
    ellerine sağlık, en kısa zamanda tıpkısının aynısını buradan bakıp yapıcam şeker :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele ki film eski bir Türk filmiyse, mesela Hayat Bayram Olsa .. ;))
      Şimdiden afiyet olsun canım benim :))

      Sil
  7. Ay ben çok severim elmalı turtayı.
    Ama şekil yönünden daha farklı yaparız.
    Senin ki pek şekilliymiş. :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...