Havalar soğudu diye somurtuyor musunuz yoksa? Yapmayın ;) Düşünsenize
yağmurlu havalarda sıcacık bir evde oturup film izlemek, kitap okumaktan daha huzurlu ne olabilir ki? Korkmayın korkmayın daha yaşlanmadım, sadece iklim
koşullarının hepsinin keyfini çıkarıyorum ;) İşte tam da bu soğuk havaların
keyfini sürerken, Amerikan filmlerinin vazgeçilmez tatlısı elmalı
turta yapmayı denemeye karar verdik. Evin mis gibi kokmasından mı bahsetsem,
lezzetinden mi bilmiyorum. Ben en iyisi tariften bahsedeyim, gerisine siz kendiniz
karar verin. Bu arada "amaan kim uğraşacak" diye düşünmeyin, en fazla 1 saatte
evde yapılmış elmalı turta ve çayınızla filminizin karşınızda olacağınızdan
eminim. Haydi huzurunuza huzur katın ey mutfağın kraliçeleri (kralları var mı ki ;)))
Dış hamur malzemeleri;
125 gram margarin
2 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
İç malzemeler;
5-6 adet elma (kırmızı ve yumuşak elma olursa daha lezzetli olacaktır)
4 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Önce iç yapımına başlıyorsunuz. Elmaların dışını soyup ister rendeleyebilir, isterseniz rondodan geçirebilirsiniz. Elmaları pişireceğiniz tencereye önce tereyağını ve şekeri koyuyorsunuz. Şeker ve yağ birleşince içine rendelediğiniz elmaları atıp pişirmeye devam ediyorsunuz.
Elmaların suları çıkmaya başlayınca içine minik minik parçaladığınız cevizi ve tarçını ekliyorsunuz. Elmaların suyu çekilene kadar pişirmeye devam ediyorsunuz. Pişirme işleminde elmaların çiğ kalmaması önemli. Arada ufak parçalar alarak kalite kontrol yapabilirsiniz ;) Elmalar suyunu çekip, tam olarak piştiğinde soğuması için kenara alıyorsunuz. Elmaların soğumuş olması hamuru sulandırmaması için önemli. Hava bu konuda size yardımcı olacaktır ;)
Hamur için önce 1 bardak unu ve oda sıcaklığındaki katı margarini bir güzel yoğurun. Bunu mutfak robotuyla ya da eski yöntemlerle yani ellerinizle de yapabilirsiniz.
Un ve yağ tamamen karıştıktan sonra hamurun ortasını açıp içine kalan 1 bardak unu, kabartma tozunu, yoğurdu, şeker, ve yumurtayı ekleyin. Tüm malzemeleri yoğurmaya devam edin. İstediğiniz kıvam oluşana kadar biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hazırlanan hamuru tam kıvamını alması için biraz buzdolabında da bekletebilirsiniz.
Hazırladığınız iç soğuduysa ve hamur da dinlendiyse hamurun 3/4'ünü pişirme kağıdının üstünde merdaneyle 1cm civarında bir kalınlığa gelene kadar açın. Yağlı kağıdı kullanma amacımız hamuru parçalamadan tepsiye serebilmek. Eğer tek parmağıyla hamuru havada çevirerek inceleştirebilen pizza ustalarından değilseniz baya işe yarıyor ;)
Tepsiye serdiğiniz hamurun üstüne hazırladığınız turta harcını ekliyorsunuz ve düzleştiriyorsunuz.
Kalan hamuru yine pişirme kağıdının üstünde açıp şerit halinde kesin. Şeritleri çaprazlamasına yerleştirip tepsinin kenarında kalan hamurları içe doğru kıvırın. Çay kaşığıyla yuvarlak yuvarlak şekiller verebilirsiniz köşelere. Kalan hamurları da sakın atmayı düşünmeyin, minik minik ayırın ve içine üzüm, ceviz hatta fındık ezmesi ekleyip pişirebilirsiniz. Her şey tamamsa fırını 180 dereceye ayarlayıp, önce beş dakika bekletip sonra da turtanızı sürün. Turtanızın üst hamuru kızarana kadar pişirin.
İşte tam da o mis gibi koku şu an evi etkisi altına almıştır ;)) Pişen turtanızı soğuması için biraz beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. İstediğinize göre pudra şekeriyle de servis edebilirsiniz. ;))
Tabii ki tek deneme yapmadık, bir süre sonra aynı tarifle yaptığım tartı da bugün kahvaltı misafirlerine sundum. Hepsi çok beğendi ve ellerinde birer dilimle ayrıldılar evden ;)) Sadece bu sefer hamuru 1cm'den kalın açtığım için hamuru daha tombul oldu, tipi de birazcıcık komik :) Ama tadı ilki gibi pek güzeldi.
Ne diyelim, afiyet olsun o zaman.. Hıı bi de soğuk olsa da çok güzel günler geliyor. Hissediyorum ;))
vışşşşşşşş
YanıtlaSilNe sandın Öküzcan ;))
Silgüzel şeyler hissetmeni seviyorum.
YanıtlaSilYazıları sonuna kadar okumanı seviyorum :))
SilElinize sağlık şahane görünüyor :) Takibe aldım bloğunuzu bana da beklerim mutlaka
YanıtlaSilsevgiler :))))
www.pisimel.com
Cok tesekkur ederim.. seve seve gelirim ;)
Silımmm harika lezzetli duruyor burdan:) elinize sağlık tarifinizi deneyeceğim:)
YanıtlaSilben etkinlikten gelip takibe aldım blogunuzu. benimde bir hobi blogum var banada beklerim.
http://ebruli1907.blogspot.com.tr/
Yasasiinn hobi bloglari, hemen geliyorum!! ;)) Cok tesekkur ederim yorum icin. Deneyip sonucu paylasirsaniz cok sevinirim.
Silteyzem de cok guzel yapar elmali turtayi.Hele annem offff pek de canim cekti gidip soyleyeyim de annem yapsin.paylasimin icin cooooooook sagol harikasin.bir az daha aktiv olursan sevinirim))))
YanıtlaSilAyliiinn sen misin? :))) aktiflik konusunda kizdigina gore kesin sensin ;)))
Silivit benim :D
Silellerinize sağlık harika görünüyor :)
YanıtlaSilbanada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com
sevgiler
Tesekkur ederiimm.. :)) burdan size geciyorum ;))
Silsoğuk havalarda evdeki elmalı turta kokusu, sıcak bir çay bir film ohh ne güzel, bayılırım ben..
YanıtlaSilhele eve yayılan o koku mutluluktur,
ellerine sağlık, en kısa zamanda tıpkısının aynısını buradan bakıp yapıcam şeker :))
Hele ki film eski bir Türk filmiyse, mesela Hayat Bayram Olsa .. ;))
SilŞimdiden afiyet olsun canım benim :))
Ay ben çok severim elmalı turtayı.
YanıtlaSilAma şekil yönünden daha farklı yaparız.
Senin ki pek şekilliymiş. :)